mono remlof Hoe zou je de houding van Polen en Hongarije jegens rechtsstatelijke voorwaardelijkheden anders willen classificeren?
Ossu tsjok De ECB heeft er toch een behoorlijk aandeel in de huidige lage rentes, ook op staatsobligaties. Volgens mij is men in Zuid-Europa mede daardoor niet genoodzaakt om op zo’n hervormings-afdwingende kortetermijn-noodlening in te gaan.
Ossu En met het oordeel van het Duitse hooggerechtshof is het logisch dat Duitsland af wil van de verkapte financiering door de ECB en het in plaats daarvan transparant en democratisch te doen.
Tem Luda Dat is op zich ook niet echt verrassend. Zullen er ook wel wat rondlopen die denken dat de aarde plat is.
GSbrder Luda Inflatie als spook gaat inflatie als wapen worden. Stuk makkelijker de prijzen te laten oplopen dan de schulden omlaag te brengen.
remlof mono Antidemocratisch. Blijf bij de feiten en weg van emoties als je aan objectieve berichtgeving wil doen.
Luda Tem Het zijn er in dit geval wel meer dan een paar, je kunt ze volgens mij vast netjes terugvinden op de wikipagina van de Modern Monetary Theory.
mono remlof Polen en Hongarije zijn antidemocratisch voor verwijzingen naar de rechtsstaat klinkt ook niet echt lekker.
remlof mono Nee, maar als je dat niet beter kan formuleren op een objectieve manier had je een ander vak moeten kiezen dan de schrijvende journalistiek.
mono remlof antidemocratisch is ook gewoon een waardeoordeel hoor. De opmerking over schulden kun je eigenlijk alleen objectief formuleren door op te sommen hoor hoog de staatsschulden van die landen nu zijn, maar dat verandert natuurlijk niets aan de betekenis.
remlof Anyway, dit “voorstel” van de vadsige vier is niets anders dan het innemen van een onderhandelingspositie. En waarschijnlijk zal de uitkomst van die onderhandelingen veel dichter bij he voorstel van de machtige twee liggen.
Duke remlof Dat eerder voorgestelde noodfonds werd natuurlijk ook gewoon een lening met strenge voorwaarden. Ondanks een heel andere inzet van veel landen. Dat zal nu niet wezenlijk anders zijn.
Ossu Duke Het voorstel van Merkel-Macron houdt in dat alle deelnemende landen geld lenen, dat in een grote pot gaat, en daaruit giften aan de deelnemende landen worden gedaan.
Duke Ossu Niet helemaal... De kern van het voorstel is dat de Commissie 500 miljard euro leent op de kapitaalmarkt en die miljarden als gift verstrekt aan de getroffen landen. De door de Commissie opgebouwde schuld moet over een lange periode door alle lidstaten worden terugbetaald, voor Nederland zou dat neerkomen op 25 tot 30 miljard euro
Tem Ossu Wat inhoudt dat geld wordt geleend op de kapitaalmarkt en dit als subsidie stroomt naar de landen die het hardst nodig zouden hebben. Kort gezegd leent Nederland dan 20 tot 30 miljard wat naar landen gaat die consequent jaar in jaar uit hun begroting niet op orde hebben.
Ossu Tem wat naar landen gaat die consequent jaar in jaar uit hun begroting niet op orde hebben. Zoals ik al eerder heb geciteerd is de begrotingsdiscipline van Italië al minstens sinds 1999 niet slechter dan die van Duitsland. Spanje stond er in 2008 juist prima voor maar kwam door de bankencrisis heel acuut in grote problemen. Dat “consequent niet op orde hebben” is echt een fabeltje.