Nog een andere overheidsmaatregel die de huizenprijzen opdrijft:
De regeling die het voor ouders mogelijk maakt om een ton belastingvrij aan hun kind te schenken voor het kopen van een huis, is zo populair dat het de huizenprijs flink heeft opgedreven. Dat schrijft het AD.
Volgens de krant blijkt uit schattingen van het ministerie van Financiën dat het aantal schenkingen sinds de verruiming van de regeling in 2017 is verdubbeld. In een reactie reageert de Rabobank kritisch op de regeling.
"Als je iemand meer geld geeft om te bieden, dan gaat diegene dat vaak ook gebruiken", aldus Rabobank-econoom Nic Vrieselaar in het NOS Radio 1 Journaal. "Hoe meer geld mensen hebben om mee te bieden op een huis, hoe hoger de prijzen worden. Dat is zuur voor mensen die minder vermogende ouders hebben."
https://nos.nl/artikel/2341479-schenkingen-van-ouders-aan-kinderen-drijven-de-huizenprijs-op.html
Eigenlijk is het vrij simpel: zo lang het aantal woningzoekenden groter is dan het aantal beschikbare huizen, is het enige dat je met wetgeving kan bereiken dat je een verschuiving creëert wie er in aanmerking komt voor een huis. Het is zuivere waterbedpolitiek.
Maar wel fijn voor Diederik-Jan en Annefleur die van thuis een zak geld meekrijgen om een huis voor de neus van Joeri en Fatima weg te kapen.