Van der Wal heeft gekozen voor 39 in plaats van 30 kiloton omdat ze – mede op aandringen van VVD, CDA en ChristenUnie – kiest voor zo veel mogelijk maatwerk en vrijwilligheid en zo min mogelijk dwang. Het doel om driekwart van de natuurgebieden voor 2030 te beschermen tegen stikstofschade kan inderdaad ook gehaald worden met een ammoniakreductie van 25 tot 30 kiloton. Alleen moet de overheid dan heel gericht veehouderijen op specifieke plekken uitkopen, zoals in de Gelderse Vallei. Dan is er dus minder ruimte voor maatwerk en moet het kabinet meer boeren tot stoppen dwingen. Dat willen VVD, CDA, CU en de boeren óók niet.
Hier zit natuurlijk wel echt een pijnpunt, volgens mij heb ik daar laatst al een stukje uit het FD over geplaatst. Een groep boeren gedwongen uitkopen is a) sneller en duidelijker reductie en b) stukken (heel veel!) goedkoper en c) een heleboel boeren gaan blij zijn dat ze de dans ontspringen.
Per saldo zou het op dit moment waarschijnlijk de allerbeste draai zijn die ze kunnen maken. De te onteigenen boeren zijn dan misschien nog steeds woedend, maar met een beetje mazzel draait het de boeren- en publieke opinie zó richting opluchting dat die kwaaie boeren in hun sop kunnen gaarkoken.
En dan is het nog beter en goedkoper ook. Dus dat gaat 'm niet worden.