Dwersdriever Waar je wel oog voor moet hebben is dat voor werknemers veel bescherming is weggevallen. De hekel van het Britse grootkapitaal aan de regels op het gebied van werknemersrechten vanuit de EU waren een belangrijke motor achter de leave-campagne en xenofobie was een handige manier om het te verkopen aan vooral de achtergestelde inwoners van Noord-Engeland. Inmiddels maken de Polen en Bulgaren plaats voor import uit Azië en gaat het uitkleden van werknemersrechten zoals dat begon nadat Thatcher de macht van de vakbonden had gebroken door.
Daar ben ik niet blind voor maar is natuurlijk ook in veel EU landen de praktijk, hoewel er misschien een kentering komt (het minimumloon naar 15 euro komt van de EU en Commissie vandaan, vandaar dat Volt direct ervoor tekende). De handhaving is uiteindelijk nationaal geregeld en in Nederland misschien nog wel erbarmelijker dan het VK (de arbeidsinspectie), met de al eerder genoemde feiten op dat vlak.
De EU is ook één van de belangrijkste drijvers geweest achter de toegenomen ongelijkheid in Scandinavische landen, bijvoorbeeld, en het Europese Hof heeft vele vakbondsvijandige uitspraken uitgevaardigd (die staan zelfs op Wikipedia en was in het buitenland prominenter in het nieuws dan hier). Inmiddels gaat een rechtse partij als Volt voor progressief en links door.
Als je ziet hoe onze jeugdzorg nu is geregeld (mét enorme kostenoverschrijdingen inderdaad; ik begrijp de bezuinigingen dus wél), zorgfraude vrij spel krijgt (beaamde zelfs Sloggi), dan haalt dat de VK rechts in, en de wijze waarop onze kunstschatten worden beschermd - vooral wanneer Oranjes in het geding zijn - past ook helemaal bij wanbestuurlijk Nederland, om het even sterk aan te zetten, met de journalistiek als lakeien en parlement als tandeloze tijger en klapvee. De partijfinanciering en de krachten die er achter spelen zijn een wilde westen (het proefschrift van Wimar Bolhuis laat zien dat bedrijven en kapitaal minder worden belast dan beloofd, als gewogen gemiddelde van de verkiezingsprogramma's, en andere zaken weer meer dan beloofd - zonder dat dit tot betere CPB voorspellingen en resultaten leidt).
https://nos.nl/artikel/2414028-britten-willen-nederlands-pronkstilleven-niet-laten-gaan
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/neoliberale-hervorming-van-jeugdzorg-is-rampzalig-gebleken~b2aee1be/
Ergo, Brexit is voor mij slechts een beperkte variabele. Zowel voor het economische succes, waar er zoveel inefficiënties bestaan (bijv. het IMF zelf zegt al tijden dat de huidige niveaus van ongelijkheid en belastingheffing vele procenten aan economische groei kost), als de sociale kant en component. Het VK heeft altijd een aparte verhouding gehad tegenover het sociale handvest, ook in de tijd van Blair.