De stichting Wij(s) met wolven komt met een actieplan waarmee 'een einde moet komen aan de ondoorgrondelijke manier waarop het beleid rondom wolven in Nederland wordt gevoerd'.
In samenwerking met advocatenkantoor DeHaan en gesteund door een crowdfunding wil de stichting 'in alle openheid met de juiste partijen' het gesprek voeren over regulering van de wolvenstand in Nederland en een eventuele nulstand voor bepaalde gebieden.
Volgens Wij(s) met wolven veroorzaakt de snelle groei van het aantal wolven en hun leefgebieden grote zorgen bij veel mensen. 'Het beleid van de Nederlandse overheid is erop gericht om mens en wolf met elkaar te laten samenleven. De berichtgeving vanuit de overheid heeft daarom vooral de focus op het creëren en behouden van het draagvlak voor de wolf en biedt weinig ruimte voor het uiten van de zorgen die er onder de bevolking zijn', stelt de stichting.
Het beeld van wolven zou worden geromantiseerd, menen de initiatiefnemers. 'Daarnaast geven verschillende beleidsmakers aan dat Nederland een interessant experiment is om te volgen, omdat nergens ter wereld wolven worden toegelaten in zulk dichtbevolkt geürbaniseerd gebied. De realiteit van de mensen in het geürbaniseerde gebied die de aanwezigheid van wolven dagelijks ervaren blijkt anders', constateert de stichting.
Burgercollectief
Wij(s) met wolven wil dat er op politiek en bestuurlijk niveau wordt geluisterd naar de zorgen die er leven rondom de wolf, en dat maatregelen worden getroffen om een veilige leefomgeving voor mens en dier te waarborgen. De stichting werd in 2023 als burgercollectief met dat doel opgericht.
Samen met het eerder genoemde advocatenkantoor is een plan opgezet. Dit moet een totaalpakket worden 'waarmee op basis van juridische gronden en juridische procedures druk uitgeoefend zal worden op de politiek en het huidige beleid omtrent de aanwezigheid van wolven in Nederland'.
Daarbij kan gedacht worden aan regulering van wolven, de vaststelling van ongeschiktheid van leefgebieden voor wolven, het afdwingen van het volgen van protocollen ten aanzien van probleemwolven en het afdwingen van meer openheid van zaken ten aanzien van bijvoorbeeld DNA-onderzoek, risico’s voor mens en dier, aanvallen van wolven en de gevolgen daarvan op (grote) grazers in natuurgebieden.
Tot nu toe hebben de advocaten van DeHaan geen kosten in rekening gebracht voor hun inzet, maar voor de volgende fase is geld nodig. Daarom is vandaag (vrijdag 5 januari) een crowdfundingsactie gestart.
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/01/05/stichting-bindt-juridische-strijd-aan-met-wolf-in-nederland