DEZE 7 PLAGEN TEISTEREN STUDENTEN VAN NU
GEEN KAMER
Kamernood is van alle tijden, maar met de massale komst van buitenlandse studenten is het probleem de laatste jaren nog prangender geworden. Exemplarisch is de oproep van de Rijksuniversiteit Groningen dit jaar aan personeelsleden: of ze alsjeblieft een internationale student in huis willen nemen.
EXTRA HOGE STUDIESCHULD
Met het wegvallen van de studiefinanciering steken studenten zich dieper in de schulden. Hoeveel studenten precies extra lenen onder het nieuwe stelsel is nog niet bekend, maar vast staat dat het aantal lenende studenten fors is toegenomen. Vorig jaar leende 46 procent van de hbo-studenten en 56 procent van de wo-studenten. Het Centraal Planbureau becijferde in 2014 in een prognose dat de gemiddelde studieschuld na invoering van het leenstelsel van 15 duizend naar 21 duizend euro zou stijgen.
GEEN HYPOTHEEK
Een hoge studieschuld is funest voor de kans op een hypotheek, waarschuwde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vorige week. Bij de berekening van de maximale hypotheek telt de studieschuld tegenwoordig voor 0,45 procent mee, omdat studenten 35 jaar mogen aflossen. In de oude situatie, waarbij ze vijftien jaar de tijd kregen, was dat 0,75 procent. Toch is er weinig reden tot vreugde: door het nieuwe stelsel hebben meer studenten een studieschuld, die bovendien hoger is in het oude stelsel.
INVESTERINGEN IN ONDERWIJS LATEN OP ZICH WACHTEN
Het zou het zoet na het zuur zijn: in ruil voor het leenstelsel beloofde minister Bussemaker extra geld voor de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het bedrag dat vrij zou komen door het leenstelsel kon oplopen tot jaarlijks 1 miljard euro, zo stelde ze in 2015. Tot nu toe bleef de teller steken op 818 miljoen euro, die pas vanaf 2026 compleet beschikbaar komt. Het kabinet verwacht wel nog 200 miljoen te bezuinigingen op de ov-chipkaart.
STUDIES BARSTEN UIT HUN VOEGEN
Tentamens in het weekend, colleges in een tent: universiteiten moeten door de enorme toestroom van zowel Nederlandse als internationale studenten creatief omspringen met ruimtegebrek. Aan de TU Delft was het aantal buitenlandse aanmeldingen voor de opleiding technische informatica voor de zomer zelfs zo hoog dat de universiteit een stop heeft ingesteld voor studenten van buiten de EU – ook al mag dat wettelijk gezien niet. Voor studenten betekent de groei minder individuele aandacht van docenten.
PSYCHISCHE PROBLEMEN
Steeds meer studenten kampen met psychische problemen, bleek vorige maand uit een rondgang van de Volkskrant langs studentenhuisartsen aan verschillende universiteiten. Prestatiedruk, zorgen om schulden vanwege de afschaffing van de basisbeurs en de invloed van sociale media worden als belangrijkste oorzaken genoemd. Daardoor zijn de wachtlijsten voor studentpsychologen enorm opgelopen. De wachttijd bedraagt soms tussen de 6 tot 8 weken.
MBO’ERS STUDEREN MINDER VAAK DOOR
Het aantal mbo’ers dat doorstroomt naar een hbo-studie neemt de laatste jaren af. Van 46 procent in 2012 naar 41 procent vorig jaar. Mbo’ers met hoog opgeleide of rijke ouders stromen vaker door naar het hbo dan mbo’ers met een minder gunstige sociaaleconomische achtergrond.