We hadden het laatst over de definitie van een meter en van een seconde. Een seconde was ooit een 1/60e van 1/60e van 1/24e van een etmaal, en een meter was 1/10 000 000e van de afstand van de Noordpool tot de evenaar. In Parijs ligt een platina staaf die 'precies' een meter lang is, maar een seconde is inmiddels gedefinieerd als iets wazigs over trillingen van een cesiumatoom en een meter is gedefinieerd aan de hand van de (immer constante) lichtsnelheid in een vacuüm in combinatie met de voornoemde seconde.
En nu gaat er nog een historisch bastion uit het SI verdwijnen. Was een kilogram gewoon ooit bedacht als het gewicht van een liter water, ook daarvoor lag er al decennia een blok platina (met nog iets) dat precies een kilo woog in Parijs (waarom hamsteren ze die dingen eigenlijk in Parijs?). Maar dat is niet meer nauwkeurig genoeg, voor de wetenschappers althans. Uw bananen in de supermarkt wegen nog steeds hetzelfde, en als u hoopt door deze stelselwijziging gratis te kunnen afvallen dan komt u ook bedrogen uit. Maar vandaag werd besloten dat een kilogram voortaan is afgeleid van de constante van Planck, een of andere constante uit de quantummechanica waarvan de eerste 33 cijfers achter de komma allemaal 0 zijn.
Huiskamervraag: wie kent zonder te googlen alle 7 basiseenheden uit het SI? Hint: de mijl, de gallon en de mud zitten er niet in.