Volgens mij valt de bevoegdheid van de EU over tijd uiteen in twee verschillende dingen:
Het bestaan van een zomertijd, en wanneer deze ingaat. Er is ooit gekozen voor harmonisatie (in alle lidstaten zomertijd, en deze begint en eindigt op hetzelfde moment), omdat er eind jaren '70/begin '80 een wildgroei was ontstaan. Sommige lidstaten hielden zomertijd aan, andere niet, en dan ook nog met verschillende ingangs- en einddatums. En die lappendeken wisselde ook nog per jaar. Omdat dit het functioneren van de interne markt schaadde (toen vooral op het gebied van transport, maar nu waarschijnlijk op meer gebieden), wordt dit beschouwd als een EU-bevoegdheid.
De 'basis'-tijdzone. Dit is een nationale bevoegdheid. De EU kan niet beslissen of Nederland daarbij kiest voor GMT+1 of GMT+2. Europa is sowieso zo groot dat er nooit 1 tijdzone voor de hele EU zal zijn. En zolang tijdzonewissels zeer sporadisch blijven is dat ook geen probleem.
De EC wil nu het systeem van zomer-/wintertijd afschaffen. Als dat doorgaat, kan dat tot gevolg hebben dat lidstaten ervoor kiezen om van tijdzone te wisselen. Dat is hun eigen keuze, maar zal vaak wel in samenspraak met buurlanden zijn.